Cum organizăm o bucătărie

Cum-trebuie-organizata-o-bucatarie

Care este cel mai bun mod de a configura o bucătărie la comandă?

Dacă gătiți de foarte mult timp, ori v-ați dat seama singuri în propria bucătărie, ori continuați să căutați soluția magică, acest articol s-ar putea să nu fie pliat pe configurația bucătăriei dumneavoastră, dar felul în care se configurează spațiul este o informație utilă pentru orice bucătărie. Iată ce putem învăța din acesta.

Dacă ați planificat vreodată o bucătărie la comandă sau chiar ați citit câteva bloguri de gătit, ați auzit fără îndoială despre triunghiul de lucru din bucătărie (într-o bucătărie ideală, linia trasă între frigider, plită și chiuvetă creează un triunghi în care bucătarul se poate deplasa ușor și eficient) – dar despre asta vom vorbi într-un articol viitor.

Unii spun că este mai util în zilele noastre, având în vedere varietatea dimensiunilor și aranjamentelor bucătăriei, să nu gândim în termeni de triunghi, ci în termenul zonele de lucru. Probabil nu puteți schimba amplasarea frigiderului sau poziția chiuvetei în bucătărie; dar puteți schimba relația dumneavoastră cu aceste spații și cu ceea ce alegeți să păstrați și să configurați în vecinătatea lor.

Iată cinci lucruri pe care le învățăm din acest articol, pe care le puteți aplica în bucătăria dumneavoastră indiferent de mărimea sau forma acesteia!

1. Împărțiți bucătăria în cinci zone.

Zonele de bază pe care trebuie să le gândiți atunci când vă comandați o bucătărie la comandă, sunt următoarele:

Zona de consumabile: zonă utilizată pentru a stoca majoritatea produselor alimentare. Acestă zonă poate fi împărțită în două: una pentru frigider (alimente proaspete) și una pentru cămară sau dulapuri pentru produse alimentare (produse uscate, uleiuri etc.).

Zona non-consumabile: Zonă folosită pentru a stoca farfurii, tocătoare, boluri, pahare, veselă etc..

Zona de curățare: Zona care conține chiuveta și mașina de spălat vase (dacă aveți una).

Zona de pregătire: Zona în care se desfășoară cea mai mare parte din activitate în bucătărie. Aceasta poate fi o porțiune de blat sau o insulă de bucătărie.

Zona de gătit: Zona care conține plită, cuptorul și, eventual, cuptorul cu microunde.

 

Cele mai multe bucătării la comandă ar trebui împărțite în aceste zone. Chiar dacă aveți o bucătărie mică de apartament, cu siguranță aveți următoarele: un frigider (zona de consumabile), câteva dulapuri (zona neconsumabilă), o chiuvetă (zona de curățare), un mic spațiu de blat (zona de pregătire) o plită (zonă de gătit). Odată ce ți-ai gândit  zonele bucătăriei, ești pregătit pentru următorul pas.

2. Depozitați obiectele cât mai aproape de zona unde sunt necesare.

Scopul pentru care împărțim bucătăria în zone, este acela de a putea depozita lucrurile în locul potrivit pentru a vă îmbunătăți fluxul de gătit. De exemplu, cuțitele, bolurile de amestecare, tocătoarele, mirodenii și alte unelte pentru preparate ar trebui să fie depozitate acolo unde faceți cea mai mare parte a lucrărilor de pregătire. Ustensilele de gătit, vasele, tigăi și oale trebuie depozitate cât mai aproape de plită sau cuptor, în zona de gătit. Aceste lucru se poate realiza foarte ușor încă din prima fază a proiectării când aveți o bucătărie la comandă.

3. Păstrați instrumentele de zi cu zi în zona de chiuvetă sau mașina de spălat vase.

Acest punct indică faptul că ar trebui să păstrați instrumentele de zi cu zi (non-consumabilele) chiar lângă zona de curățare unde este mașina de spălat vase și/sau chiuveta.

În mod normal, ce descărcați din mașina de spălat vase? Toate tocătoarele, paharele, vesela și farfuriile. Deci, gândiți-vă bucătăria la comandă cu un dulap în proximitatea zonei de curățare acolo unde ar trebui să vă păstrați instrumentele de zi cu zi.

4. Creați un spațiu de pregătire cât mai aproape de plită/cuptor.

Un alt lucru de care trebuie să ținem cont la o bucătărie la comandă, este faptul că zona de preparare trebuie situată lângă plită/cuptor. Observăm că unul dintre cele mai importante lucruri în amenajarea unei bucătării este acela de a avea un spațiu de preparare adecvat, aproape de plită/cuptor. În mod ideal, nu ar trebui să faceți mai mult de câțiva pași pentru a pune alimentele preparate într-o oală pe plită sau în tavă la cuptor.

Dacă nu aveți mult spațiu de blat lângă zona de gătit, orice spațiu aveți, ștergeți-l și prioritizați-l ca spațiu de preparare. Scoateți cuptorul cu microunde și mutați vasul de fructe. Aveți nevoie de acel spațiu pentru a tăia legumele sau pentru a prepara ingredientele.

Atunci când acest lucru nu este suficient, vă recomandăm să adăugați o insulă mică de bucătărie, o placă de tăiere peste chiuvetă sau un sistem de masă culisabilă de genul bucătăriei Katalin sau bucătăriei Eclypse – toate acestea fiind alegeri excelente și accesibile atunci când aveți nevoie de mai mult spațiu de lucru și încăperea nu vă ajută.

5. Încearcă pe cât posibil!

Bineînțeles, păstrarea obiectelor exact în zona lor nu este întotdeauna posibilă în totalitate, dacă spațiul nu vă permite o bucătărie la comandă mare, atunci încercați  să vă păstrați tăvile pe partea de sus a dulapurilor ori cereți un spațiu de depozitare individual pe partea cealaltă a bucătăriei. Dar această idee de a vă vedea bucătăria la comandă ca o colecție de zone și de a grupa lucrurile împreună prin scopul lor, este ceva la care ar trebui să lucrați. Excepții vor exista întotdeauna dacă nu aveți o bucătărie perfectă.

Cum vi se pare această colecție de zone? Aveți alte idei despre cel mai bun mod de a aranja, organiza și structura o bucătărie?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>