Fluxul productiv

Spații de depozitare
Tot ceea ce îți dorești!

Fluxul productiv

Atunci când hotărâți să vă reorganizați sau amenajați bucătăria trebuie să aveți în vedere, pe lângă partea estetică, și pe cea funcțională. Avantajul principal al unei bucătarii bine organizate este nivelul ridicat de eficiență. Veți salva astfel timp și energie, iar în momentul când va veți apuca de lucru, veți avea totul la îndemână.

În fiecare bucătărie există o anumită ordine de desfășurare a activității, numită flux productiv și se referă felul în care lucrați, de la pregătirea tuturor ingredientelor, până la gătit și curățenie. Pentru a asigura un flux eficient și productiv în bucătărie vă recomandăm sa considerați delimitarea acesteia în zone de lucru cu funcții dedicate câte unei activități în parte. Principalele zone sunt aceea de pregătirea alimentelor, cea de gătit și curățenie.

Zona de pregătire a alimentelor

Este una dintre cele mai importante zone din bucătărie deoarece aici petrecem cea mai mare parte a timpului de gătit. Trebuie să avem grijă să alocăm un spațiu de lucru generos, care să ne permită să realizăm tot de avem nevoie, precum, curățat, tocat , amestecat, etc. Ingredientele și instrumentele pe care le folosim trebuie să fie la îndemnă, așa că frigiderul și zonele de depozitare trebuie să fie așezate în apropiere. De asemenea, accesul la coșul de gunoi ar trebui să fie rapid pentru a facilita păstrarea unei zone de lucru curate.

Zona de gătit

Include în general plita și cuptorul, precum și alte electrocasnice adiacente. Acestea se află în mod ideal în imediata apropiere a zonei de preparare, astfel încât să ne fie ușor să manevrăm alimentele în curs de gătire și pe cele deja pregătite.

Zona pentru curățenie

Cuprinde chiuveta și mașina de spălat vase. În mod ideal, această zonă e separată de cele de pregătire și gătit, dar trebuie totuși să faciliteze accesul către zonele de depozitare.

Pe lângă o bună organizare a acestor trei zone, trebuie să luați în considerare și alte nevoi și preferințe pe care le aveți, precum numărul de persoane care folosesc bucătăria și felul în care își desfășoară activitatea. Astfel, în funcție de toate acestea pot fi adăugate și alte zone, cum ar fii spații de luat masa, de relaxare și socializare, sau pentru TV.

Rolul zonelor din bucătărie este acela de a eficientiza spațiul și de a spori practicitatea, iar alegerea unei bucătarii la comandă vă va asigura toate acestea fără o prea mare bătaie de cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CONTACT